Reiservaringen

Sarah op reis naar Thailand

Halverwege vorig jaar (2018) ontving ik de reisgids van Herstelreizen . Leuk dacht ik , en bekeek de reizen en las de verhalen. De reis naar Thailand sprak mij het meeste aan! 
DOEN! Zei een stemmetje in mijn hoofd .

En in december vloog ik samen met Maarten Muis naar Bangkok !! 
Het vliegen ging vanzelf, alleen wel bijna 11 uur lang.
Op het vliegveld aankomen was ik opeens erg moe en voelde een spanning in mijn lichaam .
Het eerste wat mij opviel was de warmte , de tijd is anders, de mensen zien er ook anders uit, en ander geld .
De 10 dagen daarna waren erg fijn, vooral het super lekkere eten en de mensen die ik daar heb ontmoet. 
Ook het gevoel van vrijheid , overal waar ik keek was iets nieuws en kon de dingen op een andere manier bekijken.
We zijn naar park geweest met watervallen, dit vond ik zo mooi!! 
Ook zijn we 2 avonden uit geweest naar een show , nachtclub en discotheek .
In Bangkok kan je heel leuk winkelen in de supergrote shoppingsmalls .
Na een paar dagen in Thailand kon ik echt van het land genieten .
En voelde mij sterk , ik dacht wow dat ik dit mag meemaken .
Met een goed gevoel vloog ik weer terug naar Nederland .
Mijn moeder en oom kwamen mijn ophalen van schiphol .
En bedankte Maarten persoonlijk voor de geweldige begeleiding.
Hopelijk ga ik dit jaar weer met Herstelreizen mee !! 
Want reizen is fijn ook wel spannend maar zeker de moeite waard.

Sarah

Image
Image

Met Jeanny naar Voorbij Zelfstigma aan Zee (winter-editie 2018)


Begin december, het was de laatste mogelijkheid in 2018, vertrok ik richting Zandvoort aan Zee voor een lang weekend met de reisorganisatie van Maarten Muis. Maarten had me hiertoe uitgenodigd. Even weg uit het Limburgse Heuvelland om me te laten uitwaaien aan die fantastische zee, daar had ik wel zin in. Ik houd niet zo van mensenmassa’s en dus was 7 december voor mij een goede gelegenheid.
Bij de Klantenservice van CenterParcs kwam Maarten me ophalen in gezelschap van zijn hond.
Vandaar liepen we door naar ons vakantiehuis. De woning was van alle gemakken voorzien en ik had een eigen kamer. Andere gasten arriveerden in de loop van de middag.
We zijn een keer samen gaan dineren in een restaurant vlak bij de zee. De andere maaltijden werden verzorgd door Maarten en/of zijn vrouw Stephanie. Verder hadden we twee keer een workshop over ‘Zelfstigma’. Deze duurden ongeveer twee uur en ieder kon hier zijn ‘eigen ei leggen’. Maarten zie ik als een bekwame reisleider. Hij is behalve lid van Anoiksis ook nog antropoloog, en als zodanig weet hij veel over de volkeren alwaar hij met zijn klanten naar toe gaat. Hij kent onze problemen, omdat hij ze zelf ook ervaren heeft en omdat hij er ook het een en ander over weet. Gelukkig voelde ik me vrij genoeg om b.v. te gaan wandelen of om naar mijn kamer te gaan als ik dat wilde. Maandagochtend werd het vakantiehuis netjes achtergelaten en begon ik aan mijn terugreis naar Zuid-Limburg.
Deze Herstelreizen kan ik zeker aanbevelen voor mensen die o.a. met psychiatrische klachten hebben te maken en er toch eens lekker op een veilige en gezellige manier tussen uit willen.


Jeanny Severijns

Lid Anoiksis
Image

David op reis in Thailand

Ik ben lange tijd niet op vakantie geweest. De keren dat ik wel ging was dat binnen Europa. En toen werd ik opeens gevraagd mee te gaan naar Thailand. Ik was nog nooit in Azië geweest en mijn eerste associatie was olifanten en warm weer. Ik heb online onderzocht wat Thailand zoal te bieden heeft en dat sprak me erg aan.  

Toen ik me voorbereidde op de reis kwam ik erachter dat ik zonnebrand, muggenspray en andere geneesmiddelen moest regelen. Naarmate de vertrekdatum dichterbij kwam, keek ik steeds vaker naar wat er zoal te doen is in Pattaya en de nabije omgeving. Ik werd erg enthousiast van het lekkere eten, de nationale parken, watervallen, tijgers, olifanten en durians.

Ik vertrok op een relatief koude Nederlandse dag en kwam 12 uur later in het hete Bangkok aan. De lucht voelde als een warme deken. Hongerig als ik was, heb ik meteen een lekkere Thaise maaltijd gegeten met noedels en vlees. Vervolgens ben ik met de bus naar Pattaya gegaan en van daaruit met een bustaxi naar het hotel. Om bij de bustaxi te komen, moest ik de weg oversteken, maar er waren geen oversteekplaatsen of stoplichten. Ik stak op goed geluk en gevaar voor eigen leven de weg over.

Genieten in de dierentuin en het nationale park
De eerste dag zijn we naar een dierenpark geweest. Ik had nog nooit een olifant gezien van heel dichtbij of zelfs maar aangeraakt. Je kon door een olifant worden opgetild, zittend op zijn slurf. Ik heb daarna de olifanten nog lekkere banaantjes gevoerd. De olifanten gaven ook een show waarbij ze over je heen konden stappen als je dat wilde. Ook gooiden ze ballonnen kapot met pijltjes en deden allerlei trucjes. Na deze leuke dag in het dierenpark hebben we uitgebreid Thais gegeten.

De tweede dag zijn we naar Namtok Phlio national park in Chanthaburi gegaan. Chanthaburi ligt redelijk ver buiten Pattaya. We hebben hier de Phlio waterval bezocht. Om daar te komen moest ik gladde en glibberige rotspaden trotseren. Het was echter meer dan de moeite waard. De waterval zat vol mooie vissen. Na een lange dag reizen hebben we weer van heerlijk kruidig Thais eten genoten: onder andere krabbepoten, vlees en andere vissoorten. In onze eettent keken we uit op een bord met de aankondiging van het nieuwe jaar. In Thailand was het bijna het jaar 2561.

Prachtige bloemen
De volgende dag zijn we naar Nong Nooch Tropical Botanical garden gegaan. Dit is enigszins buiten Pattaya. Op weg naar Nong Nooch maakten we een tussenstop bij de bergwand met een Boeddha in  goudgekleurde lijnen erop. Uiteindelijk kwamen we aan bij Nong Nooch Tropical Botanical Garden. De bloemen waren heel erg mooi. Na een dag genieten in de tuinen, hebben we uitgebreid vis gegeten. We zijn naar een eettent gegaan waar je zelf de vis kon pakken die je wilde eten. De reisleidsters maakten allemaal soorten vis klaar op een kleine barbecueplaat. De zalm, krab, aal en vele andere vissen waren verrukkelijk. Het zeebanket was een waar feest.

Het eerste waar je aan denkt bij Thailand is Boeddha. Dus een bezoek aan een boeddhistische tempel is een must see als je in Thailand bent. We zagen allerlei beelden van goden die aanbeden worden in het boeddhisme. Afgezien van tempels en olifanten staat Thailand ook bekend om haar tijgers. Na de duik in het boeddhisme hebben we de Sriracha Tiger Zoo bezocht. Uiteraard moest ik een tijgershow zien. De tijgers sprongen door hoepels en liepen over smalle balken. Daarnaast hebben we ook krokodillen gezien. Tijdens de krokodillenshow deed een van de dierentemmers zijn hoofd in de bek van de krokodil. Mensen konden ook op de krokodil gaan zitten.

Thais eten: heerlijk fruit en een zeer pittige gerecht
Ik had gehoord van een vrucht genaamd Durian die ruikt naar wasmiddel en heel bekend is in Thailand. De reisleidster had enkele Durians en andere Thaise vruchten gekocht. We hebben deze na het bezoek aan de dierentuin lekker opgesmikkeld. We hebben de Durians niet in het hotel opgegeten, want dat is verboden. Als je dit zou doen, stinkt de hele kamer ernaar. Durian smaakt gelukkig wel heerlijk.
De reisleidster gaf aan het einde van de dag aan dat Isan eten een traktatie is voor liefhebbers van heet eten. We zouden dat de volgende dag eten. Ik ben een groot liefhebber van pittig eten en kon dus niet wachten. Het eten was superlekker en zeer heet. Het was geen overbodige luxe om tussendoor water te drinken.

Ontspannen
De volgende dag zijn we in het hete weer vertrokken naar het vliegveld in Bangkok. Met de warmte nog in mijn lichaam was het een shock om weer in het koude Amsterdam aan te komen. De reis was een verademing en een lekkere ontspanning. Ik moest wel wennen aan de warmte, maar Thailand is een heerlijk land om te ontspannen en tot jezelf te komen.
Image

Reizen heeft invloed op herstel (Guiselaine)

Tussen 2013 en 2016 heb ik het leven als digitale nomade geprobeerd. Het reizen beviel me wel! Het bezichtigen van landen, het kennis maken met andere culturen en je onderdompelen in de stilte van de natuur was fantastisch. Tijdens het reizen was en kon ik flexibel zijn, maar terug in Nederland steeds moest ik opzoek naar een woning. Hierin was ik niet flexibel en geen enkele woonruimte voldeed voor langere tijd. Het was kiezen tussen kosten, lange tijd huren of grotere reizen doen. Ik koos voor het laatste. Dat heeft me prachtige ervaring gebracht en vrienden uit andere landen. Alleen het geen eigen plek hebben als ik terug was brak me op.

Je kunt alleen flexibel zijn als je ook ankerpunten in het leven hebt. Dus heb ik tegenwoordig een vaste woonadres aangeschaft. Dit brengt wel meer vaste kosten, maar ik heb dan wel een ankerpunt om naar toe terug te keren. Mijn doel is dan ook weer reizen te gaan maken vanuit mijn ankerpunt, want ja ik mis het reizen. Het begint al met de voorbereiding. Inlezen over het land, cultuur en wat te doen is daar. Het mooiste vind ik om ergens op een plein te gaan zitten en het te laten gebeuren. Meestal komt dan iemand met me kletsen, waardoor ik meer te weten kom over de gewoontes en lokale dingen om te doen. Do as locals is dan makkelijk. Ook bij het eten kijk ik waar de locals lunchen en ontbijten en ga ik tussen zitten. Ik durf niet alles te proberen qua eten, maar ik waag me wel aan lokale gerechten vaak. Zo heb ik in Ecuador cuy geproefd een soort cavia, jak in Mongolië (was ook Jakkes) en Kangoeroe en krokodil in Australië. Maar het liefst proef ik de vruchten en groentes van het land! Ik ben gek op verse sappen en die zijn in Zuid-Amerika zo makkelijk te verkrijgen en goedkoop.

Wat ik merk tijdens en direct na het reizen is dat ik rustiger word en minder hoef van mezelf. Ik probeer dat door te trekken in mijn leven in Nederland, maar na een week of 2 maak ik me weer druk om kleine dingen. Dus eigenlijk moet ik dan weer op reis. Maar ja dat is financieel niet haalbaar. Toch is het mijn droom om die rust die ik op reizen ervaar ooit in mijn dagelijks leven te integreren.
Image

Met Maarten naar Thailand